Monday, August 30, 2010

Be Yourself But A Better One~

Assalamualaikum w.b.t

Evolusi Diri

 " Hye~ "
" How'z life "
" Hope fine "
" Fren 4 eva "
" B . S . U . R . S . I . C . U . B . 4 "
" All the best! "
" C . U Soon "
" Bye "

Sewaktu zaman sekolah rendah dahulu, saya dan teman-teman sekelas sering memberi dan menerima ucapan seperti kata-kata di atas. Just a simple, touching English wishes. Ucapan seperti ini selalunya dititipkan bersama hiasan-hiasan comel sebagai tanda cinta kasih kepada seorang teman. Saya masih menyimpan warkah penuh dengan ucapan seperti ini hingga kini. Kadang-kala saya tersenyum sendirian mengenangkan kenangan pahit manis bersama mereka tika itu.

Gambar kenangan Darjah 5 Anugerah. Saya berada di barisan belakang sekali, 5 dari kanan.

Dahulu, saya pernah digelar kera sumbang kerana tidak pandai bersosial. Saya pernah juga dianggap memilih-milih kawan kerana selalu berkawan dengan orang-orang pandai sahaja. Bukan niat saya untuk bersikap kera sumbang atau memilih-milih kawan. Saya seorang yang sangat (sangat) pemalu pada waktu itu sehingga tidak pandai bergaul.Guru kelas pula gemar membahagikan kumpulan meja mengikut pencapaian akademik. Maka saya lebih rapat dengan teman-teman sekumpulan.

Sikap sangat (sangat) pemalu itu sedikit sebanyak dapat diatasi sejak menyertai badan beruniform Pengakap JB128 sewaktu di sekolah menengah rendah. Hmm...tetapi terlebih sosial pula waktu itu kerana badan beruniform ini sudah pasti lebih ramai lelaki berbanding perempuan. Dalam pada masa yang sama, saya juga mempunyai 'geng' sendiri. Salah seorang daripada mereka pernah mengatakan bahawa dia tidak suka dengan sikap saya yang terlalu naif. Terpengaruh dengan kritikan ini menyebabkan saya mengubah diri ke arah yang diharapkannya.

Namun, betapa sayangnya Allah pada diri ini, Allah telah mengurniakan saya roomates muslimah sewaktu menyambung pengajian di MRSM. Saya mula mengenali handsock melalui mereka. Saya mula terdetik untuk memakai kembali tudung labuh dan stokin ketika itu. Sebelum ini tudung labuh dan stokin hanya dipakai semasa bersekolah di Sekolah Agama Kerajaan Johor sahaja. Melalui mereka juga saya mengetahui apa itu Qiamulail walaupun saya hanya menjadi peneman setia untuk mengambil wuduk setiap kali teman saya mahu mengerjakan Qiamulail.

Tidak pernah berqiamulail menjadi pendorong untuk saya menyertai Lajnah Tarbiyah Rakan Masjid di kampus. Lajnah yang diketuai oleh Akhi Amir Fadhli ketika itu dipilih kerana saya bertekad untuk memperbaiki diri. Memang benar lajnah ini mampu mentarbiyah ahli-ahlinya. Namun, satu tugas berat yang perlu juga digalas sebagai ahli ialah mentarbiyah warga kampus. Hari demi hari, minggu demi minggu, tahun berganti tahun...dengan Rakan Masjid saya bermula, hidup saya sebagai mahasiswa sarjana muda juga berakhir dengan Rakan Masjid.

Kini, kira-kira hampir 6 tahun saya bermastautin di bumi Tronoh. Bumi ini terlalu istimewa untuk ditinggalkan. Terlalu banyak kisah suka duka, naik turun hidup saya berlaku di sini. Bumi Toronto Malaysia ini juga telah menyaksikan 'evolusi' diri saya sejak tahun 2005. Hebat sungguh hikmah yang tersirat disebalik Allah mentakdirkan saya untuk terus berada di sini dan bukannya UIA - pernah menolak tawaran belajar di sana. Begitu halus dan telitinya perancangan yang disusun oleh Yang Maha Esa menyediakan diri saya yang sekarang. Maaf kepada teman-teman lama, saya tidak mampu untuk be as i am as you see me before~

Berubah : Sifat Orang Berjaya

Apabila kita berada dalam kedaan comfort zone, merasai kehidupan yang tenang tanpa sebarang masalah yang menyesakkan minda, kadang-kala menyebabkan kita hanya berada di takuk yang sama. Seruan 'ayuh berubah' tidak terkesan. Hanya meraka yang bermasalah, yang merasa tiada jalan lain untuk memperbaiki kehidupan akan menyahut seruan tersebut. Namun, perlukah semua orang berubah? Perlukah berubah? Untuk menjawab persoalan ini, sekurang-kurangnya ada dua sebab yang memerlukan kita berbuat demikian. Yang pertama ialah sunnatullah dan yang kedua ialah syariatullah [1].

Sunnatullah atau hukum alam (law of nature) menetapkan bahawa semua makhluk berubah. Yang tidak berubah hanya Allah S.W.T. Kita sebagai makhluk yang lemah tidak dapat mengelak daripada perubahan [1]. Namun perubahan apa yang kita perlu lakukan? Ada dua bentuk perubahan, ke arah yang lebih baik atau ke arah yang lebih buruk.

Cerdik pandai pernah mengungkapkan," Orang yang beruntung adalah orang yang hari ini lebih baik daripada semalam. Orang  yang rugi adalah orang yang hari ini sama seperti semalam. Dan orang yang celaka adalah orang yang hari ini lebih buruk daripada semalam" [1]. Kita sendirilah yang perlu memilih arah perubahan diri kita sama ada mahu menjadi orang yang beruntung, rugi ataupun celaka. 

Dari sudut syariatullah pula, Allah dan Rasul-Nya menuntut kita berubah malah kita diwajibkan berubah daripada jahat kepada baik. Selepas pembukaan Kota Mekah, Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : "Tiada hijrah selepas pembukaan Kota Makkah tetapi (yang masih berterusan) ialah jihad dan niat." (Riwayat Muslim no 4938) [1].


Tiada insan yang sempurna di muka bumi ini. Jika kita merasakan kita sudah menjadi yang terbaik, akan sentiasa wujud room of improvement dalam diri kita. Dan perubahan tidak harus terhenti dengan 'tahu' dan 'mahu' berubah sahaja. Kita perlu berusaha sehingga berjaya dalam 'perjuangan' merubah diri. Orang yang berjaya ialah yang berubah dengan pilihan (by choice) iaitu memilih dan mengawal arah perubahan. Mereka tidak berubah kerana paksaan (by chance) iaitu terpaksa berubah. BERUBAH adalah sifat orang BERJAYA! [1].
Menjadi Diri Sendiri atau Orang Lain

"Kenapa saya perlu berubah menjadi orang lain?! Biarlah saya jadi diri saya sendiri!"

Mungkin anda juga pernah mendengar dialog seperti di atas sebelum ini. Ya, perkataan 'jadi diri sendiri' atau 'be your self' selalu bermain-main di benak mereka yang sedang di persimpangan antara ingin mengubah diri atau tidak. Hehe~ saya sendiri juga pernah menyatakan persoalan yang sama apabila ada yang menegur tentang sikap, perwatakan atau tingkah laku saya. Selalunya, saya akan lebih berang apabila diri ini dibanding-bandingkan dengan orang lain. Lantas menjawab dalam hati, "Dia lain, aku lain...kenapa mesti compare diriku dengan orang itu..."

Benarkah dengan kita mengubah diri akan menghilangkan identiti diri kita?
Adakah dengan kita mengubah sikap, perwatakan atau tingkah laku menjadikan kita insan lain?


Benar Allah mengurniakan kemampuan yang berbeza-beza untuk setiap hamba-Nya. Namun, tidak salah sekiranya kita mengambil contoh, teladan dan ikhtibar daripada orang lain yang hakikatnya lebih baik daripada kita. Jika kita merasakan diri kita mulia, merasakan diri kita hebat, keegoan akan menghalang kita daripada melihat hikmah di sebalik perbandingan itu.

Mengambil contoh daripada orang lain untuk berubah, bukanlah bermaksud kita menjadi orang lain. Sifat-sifat  seorang manusia boleh dimiliki oleh sesiapapun. Tiada copyrighted dalam pemilikan sifat-sifat seorang manusia. Cuma, sebagai hamba Allah yang beragama Islam, kita perlu memiliki sifat-sifat seorang Muslim supaya Islam itu sendiri tidak diftinah. Sebarang sifat mazmumah perlu dihindari dan sifat-sifat mahmudah perlu dimiliki.


Sekiranya kita memiliki sifat-sifat buruk, buanglah sifat itu jauh-jauh dan gantikanlah dengan yang baik. Sekiranya sifat yang ada pada kita sudah cukup baik, perbaikilah diri supaya kita menjadi lebih baik. Yang berubah itu sebenarnya sifat kita bukanlah 'diri' kita. Andai kata seseorang berubah 360 darjah, sekiranya orang itu dilahirkan dengan berdarah Jawa, sampai ke hujung nyawa sekalipun orang itu tetap berdarah Jawa (hehe~ terasa di situ).

Jadilah Diri Sendiri yang Lebih Baik!

Sabda Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud : "Orang Muslim sebenar ialah ialah orang yang menyelamatkan orang Islam lain daripada kejahatan lidah dan tangannya. Dan muhajir (orang yang berhijrah sebenar) ialah mereka yang berhijrah daripada apa yang dilarang Allah (kepada perkara yang baik)."

Riwayat Al-Bukhari No. 10 [1]


Perubahan tidak akan mengorbankan identiti asal diri kita. Jadilah diri sendiri tetapi diri sendiri yang lebih baik. Be yourself but a better one! Mulakannya di bulan Ramadhan mulia ini.


Rujukan :
[1] Majalah Solusi Isu No. 15

2 comments:

  1. yup..alhamdulillah dah dekat 5 tahun di bumi tronoh..dah bukan di timur tengah atau, ireland, atau russia, atau india, atau ukm, dll untuk amik medic

    ReplyDelete
  2. Owh Adek Maness, Allah nak menemukan awak dengan akk...sbb tu ditakdirkan awak mengambil Civil Engineering di UTP instead of Medic di tempat lain...hik3x

    ReplyDelete